måndag 22 mars 2010

pizza


i torsdags gjorde vi pizza och jag jobbade med jossan tyckte det gick bra och pizzan blev bra.



Här kommer om protiner och kolyhdrater:
PROTOINER:

Köttprodukter
Fisk
Mjölkprodukter
kyckling
Skaldjur
Nötter
Böner och linser
Enzymer: är den kemiska benämningen på en grupp som har förmågan att få vissa kemiska reaktioner att ske snabbare.
Hemoglobin: Den röda blodkropparna i blodet får sin färg från ett protein som heter hemoglobin.
Koagulerar: är äggviteämnen som stelnar om det upphettas eller påverkas av vissa enzymer, men man säger att äggviteämnen koagulerar. Vanlig hönsäggvita (albumin) koagulerar vid ca 70°c.

KOLHYDRATER:


Druvsocker (glukos)= Energikälla som bildas vid fotosyntes. Det smakar väldigt sött och finns i frukter och bär... Enkel sockerart består endast av molekyl.
Fruktos,Fruktsocker= är enkla sockerarter.
Stärkelse = det är massa druvsocker molekyler ihop satta.
Mjölksocker, Laktos = är en sockerart som finns i mjölk ( ca 5%) samt i mesost och messmör
Cellulosa = är alla energirika ämnen med högt näringsvärde. Människokroppen tar upp näring som finns i socker och stärkelse
Sammansatta sockerarter är rörsocker, maltsocker och mjölksocker.
Sackros, Rörsocker = är den vanligaste och viktigaste sockerarten, den har fått sitt namn från sockerröret, vars saft innehåller cirka 20% socker.
Maltos, Maltsocker = används vid tillverkning öl och alkoholhaltiga drycker. Sädeskorn består till stor del av stärkelse.
Mjölksocker = är en sockerart som finns i mjölk (cirka 5%) samt i mesost och messmör.
Fotosyntes = är när växter tar upp koldioxid, vatten och solenergi som bildas kolhydrater inne i växten det kallas fotosyntes
Man ska äta ca 200-300 g kolhydrater om dagen.

1 kommentar:

  1. Bra jobbat Andreas!!
    Lite mer om fett kanske du kan hitta...

    SvaraRadera